Gepekeld spek droog

#Varken -

Gepekeld spek droog

Gepekeld spek (droog.)

Het spek is erg smakelijk en aromatisch. Bij elke hap is de specerijensmaak aanwezig. Hij is erg zacht, en elke hap is een echte traktatie. Een aanrader!

Ingrediënten:

3 kg spek

Kruiden:

5 laurierbladen
1 TL. marjolein
1 TL. zwarte peper
1 TE. gemengde peper
1 TL. uienpoeder
6 teentjes knoflook
1 TL. bruine suiker
2 TL. pekelzout
3-4 korrels piment (Jamaica peper)
 

Wellen:

2 laurierblaadjes
3-5 kruidnagels
Paar zwarte peperkorrels
Paar korrels gemengde peper
3-4 teentjes knoflook
1 Tl marjolein
 

Voorbereiding:

Maal de kruiden in een vijzel.
Was het spek nauwkeurig en droog het af met een papieren doek. Snij het spek in 2 stukken en wrijf het in met de eerder bereide specerijen. Maak het spek mals met een vlees- vermalser.
Leg het spek 12 uur in de koelkast. Na ongeveer 12 uur moet het vlees opnieuw mals worden gemaakt. Leg het spek vervolgens weer 12 tot 24 uur in de koelkast. Nu kan het spek worden gerookt in de Borniak oven.

Roken:

3 uur op 50°C.
1 uur op 60°C.

Wellen:

Ca. een half uur voor het einde van het rookproces kan de bouillon voor het wellen bereidt worden. Vul een pan met water, voeg de specerijen toe en verwarm het mengsel tot 90° C. Wel het vlees tot een kerntemperatuur van ca. 80° C. Zorg er tijdens het wellen voor dat het water niet kookt.

Proef voor het wellen een stuk spek en beoordeel het zoutgehalte. Als het spek niet zout genoeg is, kan tijdens het wellen extra zout worden toegevoegd.