Gerookte kip

#Kip -

Gerookte kip

Gerookte kip. 

Praktisch alles kan worden gerookt, vlees, kip, vis, groenten, fruit, kaas en eieren. Vandaag gerookte kip.

Ingrediënten:

1 (mais) kip van ongeveer 2 kg

Pekel:

2 l koud water
1/2 glas pekelzout
1/2 glas zout
1/3 glas bruine suiker

Kruiden:

2 TL. gedroogde knoflook
1 TL. gedroogde uienpoeder
2 TL. marjolein
1 TL. gedroogde tijm
1 TL. kipkruiden
4 laurierblaadjes

Voorbereiding:

Doe een beetje water in een pan, voeg de kruiden toe en laat het even koken. Laat de bouillon daarna afkoelen. Vul een pan met de ingrediënten voor de pekel, voeg de bouillon toe en meng het geheel goed.

Was de kip onder koud stromend water en droog hem af met een papieren handdoek. Steek op verschillende plaatsen gaten in de kip. Duw een met water gevuld flesje in de kip om te voorkomen dat de kip gaat drijven. Leg de kip 3 dagen in een schaal met de pekel en keer de kip enkele malen per dag.

Verhit een pan water tot ca. 80°C. Wel de kip ca. 1 uur tot een kerntemperatuur van ca. 70 °C. Neem de kip uit de pan en hang hem in de rookoven.

Plaats de droger op de rookoven en laat de kip 1 tot 1,5 uur drogen. Controleer of de huid goed droog is. Rook de kip 3 tot 4 uur op een temperatuur van 30-40 °C. Smeer de kip in met olie en verhoog de temperatuur naar 90 °C.  Rook de kip in de Borniak rookoven tot de kip mooi op kleur is met een kerntemperatuur van 80°C.