HOE KIES JE DE BESTE ROOKOVEN

De keuze voor de beste rookoven is afhankelijk van je kennis en ervaring. Ben jij een echte hobbykok die het leuk vindt om met vlees, vis, gevogelte of zelfs met groente en fruit te gaan roken of ben je juist een gedreven chefkok bij een horecagelegenheid dan ben je bij Borniak aan het juiste adres! We leggen je graag uit waar je op moet letten bij aanschaf van een rookoven. Borniak heeft zich de laatste 10 jaar vooral gefocust op de kwaliteit en doorontwikkeling van de rookovens en dat resultaat mag er zijn. Daar zijn we trots op! 

Plezier voor de hobbyist én de professionele roker!
Bij Borniak rookovens staat plezier altijd centraal! Zeker voor de hobbyist is het een leuke combinatie met een barbecue. Je kunt dan gerechten eerst roken om deze vervolgens af te grillen op je barbecue. Elk restaurant of cateringbedrijf kan een rookoven gebruiken. Zo zien we de Borniak rookovens regelmatig terug op (internationale) food-events. Dankzij de grote capaciteit van de rookoven kun je in één keer grote hoeveelheden eten bereiden. Zo is er een Borniak rookoven van 150L plek voor 7 rekken a 20kg per stuk. Daar kun je dus aardig wat mondjes mee vullen! Daarnaast valt de rookoven (letterlijk) goed in de smaak bij liefhebbers die al een barbecue en een pizza-oven in het bezit hebben. Het is echt een plezierige uitbreiding van jouw buiten keuken! 

Wat is het verschil tussen een rookoven en een barbecue?
Ondanks dat het roken één van de oudste bereidingsmethode ter wereld is blijft het een ondergewaardeerde bereiding van eten. Je kunt het daarom ook niet vergelijken met gerechten bereiden op een barbecue. Het belangrijkste verschil met een barbecue is het vuur. Bij een rookoven heb je geen open vuur, je werkt namelijk met elektra. Daarentegen werk je op een barbecue eigenlijk altijd met open vuur. Waar je bij een barbecue niet zonder kolen kunt, kun je bij een rookoven niet zonder rookmot. Het roken met rookmot geeft een bijzondere smaak aan je gerechten! We hebben verschillende recepten online staan waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Succes! 

Een groot voordeel van de rookoven is dat je dankzij een ruime capaciteit zelfs meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden in dezelfde rookoven, denk aan een voorgerecht en hoofdgerecht. Je kunt zelfs vis en vlees tegelijk kunnen roken. In dat geval adviseren we wel om een druiprek tussen beide gerechten te plaatsen zodat je vlees geen vissmaak krijgt en vice versa. Dat maakt de rookoven zeer multifunctioneel.

Wat maakt de Borniak rookoven uniek?
De meeste klassieke rookovens werken nog met houtskool en briskets om een minder constante afgifte van rook te kunnen verzorgen. Ook zijn de binnenkant van de rookovens vaak nog gemaakt van plastic. En dat zorgt voor een groot verschil ten opzichte van de Borniak rookovens. De Borniak rookovens zijn namelijk goed geïsoleerd, waardoor je ook gewoon met -5 of -10 graden Celsius kunt roken. Daarentegen houdt de Borniak rookoven meer en beter warmte vast vanwege de roestvrij stalen binnenkant. Eerlijk is eerlijk, vanwege deze grote voordelen zijn wij wellicht duurder in aanschaf, maar heb je wel een kwaliteitsoven in huis. Borniak heeft zich de laatste 10 jaar vooral gefocust op de kwaliteit en doorontwikkeling van de oven en dat zetten we graag door!

Een Borniak rookoven installeren
Nadat de rookoven bij jou thuis is bezorgd kun je hem op de gewenste plek plaatsen, bijvoorbeeld in de buitenkeuken. Om aan de slag te gaan met je nieuwe aanwinst heb je tenminste één stroompunt nodig. Het stekkersnoer van de Borniak rookoven is circa 150 cm lang, dus mogelijk heb je een verlengsnoer nodig om de rookoven goed op de juiste plek te krijgen. Als de oven klaarstaat kun je aan de slag met het roken! Volg dan de volgende stappen;

  • Wanneer je een lekker gerecht hebt gekozen vul je de rookgenerator met de gewenste type rookmot/smaak.
  • Je plaatst het vlees, vis, gevogelte, snack, groente of fruit in de rookoven.
  • Vervolgens stel je de rookoven in op de gewenste temperatuur via het digitale controlepaneel. Goed om te weten; we hebben ook rookovens met een timer, waarvan je de tijd kunt instellen voor het roken, het verwarmen van je maaltijd(en) en zelfs van de ventilatie van de rookoven. 
  • Wanneer de tijd is verlopen kun je jouw gerecht uit de rookoven halen; eetsmakelijk!

ONS ADVIES

BESTE ROOKOVEN KIEZEN

Kwaliteit Rookoven

De rookovens van Borniak zijn pure kwaliteitsovens met een ruime capaciteit. Ook zijn ze - mede dankzij de RVS binnenkant - goed geïsoleerd, waardoor je zelfs met -5 of -10 graden Celsius kunt roken!

Rookoven accessoires

Standaard krijg je van ons 3x 2L gratis rookmot zodat je direct kunt gaan roken. Bekijk per product welke accessoires wordt meegeleverd of bestel de gewenste attributen extra bij.

Rookoven recepten

De mogelijkheden met een rookoven zijn eindeloos. Je kunt zowel kort & lang en warm & koud roken. Van borrelhapjes tot een mooi stuk vlees, vis of gevogelte. Ga zelf aan de slag met onze recepten!

Toelichting op belangrijke rookoven elementen

ROOKOVEN SKELET

Controlepaneel

Als je de rookoven instelt werkt deze compleet automatisch. Afhankelijk van je type (UWDT/BBDST) heb je een timer functie waarmee je de tijd van de rookgenerator, de verwarming en/of de ventilator apart van elkaar instellen op de gewenste tijd. De overige types (UWD/BBDS) hebben geen timer functie.

Verwarming

Door de krachtige verwarmingselementen van de Borniak rookovens wordt er een dusdanig constante temperatuur gerealiseerd dat deze zelfs met een buitentemperatuur van -5 of -10 graden Celsius goed op temperatuur blijft. Met een constante temperatuur krijg je het beste resultaat!

Rookgenerator

De Borniak rookgenerator is van essentieel belang bij het roken. Het zorgt voor een constante aanvoer van rook. Met het ventilatieklepje onderin de generator kun je hoeveelheid rook reguleren. Je verbruikt circa 2 liter rookmot in de rookgenerator voor maar liefst 8 uur lang rookplezier!

BORNIAK ROOKOVEN ACCESSOIRES

Bij elke rookoven staat vermeld welke accessoires meegeleverd wordt. Zo krijg je van ons altijd 3x 2L rookmot gratis met de meest toegankelijke smaken. Daarna kun jezelf verder experimenteren. De rookovens worden standaard op voetjes geleverd en krijg je er drie stekkers bij. Daarnaast zijn er een aantal rookoven accessoires te koop die het roken gemakkelijker of gewoon handiger maken. Denk bijvoorbeeld aan;  

  • Een koud rookunit, hiermee kun je dus ook koud gaan roken. 
  • De smoke tray met gaten zodat je het voedsel niet hoeft te draaien, maar volledig rondom wordt gerookt.
  • Een beschermhoes om de rookoven netjes te houden bij slecht weer of wanneer deze niet gebruikt wordt.
  • Binnenkort verkrijgbaar: een handige verrijdbare kar om de rookoven gemakkelijk te kunnen verplaatsen.
 
Goed om te weten is dat de rookovens met timer de temperatuur reguleert. Dat betekent dat je niet tussendoor hoeft te kijken of dat je achteraf de rookoven uit hoeft te schakelen. Zeker voor de professionele gebruikers is dit ideaal!

RECEPTEN

De keuze is reuze, maar ook hiervoor geldt dat je het zo gek kunt maken als jezelf wilt. Wist je dat je zelfs borrelhapjes in een rookoven kunt bereiden? Zelfs blokjes kaas, sushi, tomatensoep of chocolade kun je bereiden met een rookoven! Het is dan ook een grote misvatting dat je alleen maar langdurige gerechten moet of kunt roken in een rookoven. Zie hier al onze recepten.

Stukje toevoegen van fruit/houtsnippers.