Gerookt spek

#Varken -

Gerookt spek

Gerookt spek. (in 3 versies).

Ingrediënten:

3 stukjes rauw spek.

Voor de rub:

Kerriepoeder
Gedroogde wilde knoflook
Gedroogde marjolein
1 eetl. Jodium (Jozo) zout
1 eetl. zout uitharden

Voorbereiding:

Spoel het spek schoon onder koud stromend water en dep het af met een papieren doek. Meng het zout en wrijf de 3 stukken spek er mee in. (dit wordt droge uitharding genoemd). Smeer een van de stukjes spek in met marjolein en knoflook. Bestrooi het tweede stuk met kerriepoeder. Laat het derde stuk alleen gezouten. Zet alles een nacht in de koelkast.

Roken:

Verwarm het spek 30 minuten bij 60 °C in de roker, zonder rook. Schakel daarna de rookgenerator 2-3 uur in bij 55°C.

Koken: (wellen):

Kook water tot ca. 90°C. Doe de spek in de pan en laat het langzaam 2 uren “wellen” tot de kerntemperatuur 80°C is. Smakelijk eten.