Gerookte schapenkaas

#Kaas -

Gerookte schapenkaas

Gerookte schapenkaas.

Ingrediënten:

6 stukken ronde kaas
Kruiden
2 liter water
120 g keukenzout
Knoflook poeder
Gele paprika

Algemeen:

De lekkerste gerechten worden over de hele wereld thuis gekookt. Steeds vaker bereiden we ze zelf en kunnen we van hun smaak en aroma genieten zonder de toevoeging van conserveer middelen. Dit is een van de belangrijkste reden waarom er thuis brood, dranken, gerookte gerechten en kaas wordt gemaakt. Gerookte kaas wordt goudgeel, het is licht zout en smelt in de mond. Als de kaas uit de rookoven komt is het niet warm maar erg zacht. Als het een paar uur in de koelkast heeft gelegen is de kaas hard en brokkelig.

Voorbereiding:

Doe het water en zout in een kom en meng tot het zout volledig is opgelost. Leg de kazen in de kom, bedek het goed en zet het gedurende 24 uur in de koelkast. Neem de kaas uit de kom, leg het op een ovenrooster en zet het op een plaats waar het goed kan drogen. (niet in de oven). De stukken kaas kunnen met paprika, knoflook en specerijen worden ingewreven. De kaas kan nu 5 a 6 uren in de Borniak oven gerookt worden bij een temperatuur op 50 °C.

(e.e.a. afhankelijk van de kleur die we na roken willen verkrijgen).