Gerookte worst

#Rund, #Varken -

Gerookte worst

Gerookte worst

Ingrediënten:

4 kg varkens of rundvlees (schouder, ham, spek)
1,5 kg varkensschouder
1,5 kg varkensspek
110 g pekelzout
8 teentjes knoflook
30 korrels gemengde peper
20 korrels piment (Jamaica peper)
14 jeneverbes
4 kruidnagels
Een snufje nootmuskaat
Marjolein naar smaak
Worstrol ca. 10 m
Spanen Els of Beuk

Voorbereiding:

Maal de kruiden in een vijzel. Druk de knoflook door een knoflook pers. Hak het vlees fijn en meng het grondig met de kruiden en de knoflook tot het mengsel plakkerig is. Vul de worstrol en bind beide uiteinden dicht met een dikke draad. Maak de worsten ongeveer 30 cm lang. Leg de worst op een rooster of hang ze op aan een lat en laat hem ze op een luchtige koele plaats 12- 15 uur drogen.

Roken:

Leg de gedroogde worsten in de Borniakroker.
Schakel de rookgenerator in en rook de worst 3 uur op 55°C. Als de worsten aan een lat
worden gerookt, moeten ze na 1,5 uur worden
omgedraaid. Als ze op een rooster worden
geplaatst, moeten ze opnieuw worden
gerangschikt. Zodra de worsten de juiste kleur
hebben, verhoogt u de temperatuur tot 80°C en rookt u nog ongeveer 1 uur, totdat de kerntemperatuur van de worst 67°C is.
Schakel de roker uit en laat de worst afkoelen.
Eet smakelijk!