Rookmot kopen

Wanneer je aan de slag wilt gaan met jouw nieuwe rookoven heb je rookmot nodig! Zonder rookmot kun je eigenlijk niet roken. Het effect van de rookmot is dan ook groot. Je kunt hier namelijk met de verschillende smaken een unieke of eigen touch geven aan jouw gerecht. Zo kun je zelf experimenteren met onze recepten en verschillende hout- of fruitsnippers. Wij hebben vijf soorten fruitsnippers en vier soorten houtsnippers. Wist je dat je standaard rookmot van ons cadeau krijgt wanneer je een rookoven aanschaft? Zo kun je direct aan de slag met roken! In onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van nieuwe recepten, tips voor het roken en andere acties en nieuwtjes. 

Rookmot

Roken Met Houtsnippers

De Rookmot worden over het algemeen het meeste gebruikt en zijn het meest toegankelijk. De meest verkochte houtsnippers zijn Eik en Beuk vanwege de neutrale en fijne smaak!

Fruitknippers

Roken Met Fruitsnippers

De fruitsnippers zorgen daadwerkelijk voor een fruitige smaak van jouw gerecht en worden over het algemeen gezien als meer gewaagde smaken.

Houten snippers

Roken met houtsnippers

De houtsnippers worden over het algemeen het meeste gebruikt en zijn het meest toegankelijk. De meest verkochte houtsnippers zijn Eik en Beuk vanwege de neutrale en fijne smaak!

Roken met houtsnippers

Zie hier onze recepten met houtsnippers.
Bekijk recepten met houtsnippers

Fruitsnippers

Roken met fruitsnippers

De fruitsnippers zorgen daadwerkelijk voor een fruitige smaak van jouw gerecht en worden over het algemeen gezien als meer gewaagde smaken.

Roken met fruitsnippers

Bekijk hier onze recepten die we roken met fruitsnippers!
Bekijk alle recepten met fruitsnippers

Borniak - Houten Chips voor rokers

Houtsnippers lijken op specerijen omdat hun geschiktheid varieert afhankelijk van de boomsoort waarvan ze afkomstig zijn: bepaalde soorten zijn beter voor vis, andere voor varkensvlees en weer andere voor gevogelte. De rook die uit deze smeulende chips komt, dringt door in het voedsel en geeft een aparte kleur en aroma die kenmerkend zijn voor het gebruikte hout.
 
Het echte plezier komt voort uit het experimenteren met verschillende chipmengsels om unieke recepten te maken.
Het is echter van cruciaal belang dat u ervoor zorgt dat de houtsnippers die u gebruikt volledig natuurlijk zijn en vrij zijn van chemische toevoegingen, stof of onzuiverheden. Borniak-houtsnippers onderscheiden zich door hun zuiverheid en stofvrije kwaliteit, waardoor een pure, rookvrije ervaring ontstaat.
Is dit niet precies wat je zoekt?

Rookchips van beukenhout

Beukenhoutsnippers geven gerechten een goudbruine kleur en een delicate, licht rokerige smaak. Ze zijn veelzijdig en werken uitstekend voor het roken van vis, varkensvlees en kaas. Hun subtiele aroma overheerst niet de natuurlijke smaak van gerookte producten.

Elzen rookchips

Elzenrookchips onderscheiden zich door een lichtbruine tint en een mild, licht zoet aroma. Ze passen bij elk gerecht, vooral bij het roken van zalm en andere vissoorten. Ze voegen een kenmerkende, delicate smaak toe aan de frisheid van gerechten.

Eiken rookchips

Eikenchips zijn een klassieker onder rookliefhebbers. Ze geven vlees een diepe, rijke smaak met een vleugje bitterheid en een mooie, donkere kleur. Ze zijn uitstekend geschikt voor het roken van rood vlees, wild en rundvlees, waardoor ze een nobel karakter krijgen.

Berken rookchips

Berkenchips worden gewaardeerd om hun delicate en frisse aroma met een vleugje zoetheid. Ze zijn perfect voor het roken van gevogelte en vis, vooral forel. Hun milde smaak accentueert de natuurlijke smaakkwaliteiten van gerookte gerechten.

Esdoorn rookchips

Esdoornchips kenmerken zich door een zoete, delicate smaak met een vleugje karamel. Ze zijn uitstekend geschikt voor het roken van varkensvlees, vooral ham en spek, en geven een diepere smaak en een mooi, goudbruin uiterlijk.

Hickory rookchips

Hickorychips staan ​​bekend om hun intense, sterk rokerige smaak met een opvallende nootachtige toon. Ze zijn ideaal voor het roken van rundvlees en varkensvlees, vooral voor het maken van klassieke Amerikaanse BBQ. Ze geven gerechten een diepe, onderscheidende smaak en donkerbruine kleur.

Appel rookchips

Appelchips zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een delicaat, licht zoet en fruitig aroma. Ze zijn uitstekend geschikt voor het roken van gevogelte en varkensvlees en geven gerechten een subtiele, verfrissende smaak.

Pruimenrookchips

Pruimenchips bieden een unieke, fruitige smaak met een subtiele zoetheid. Ze zijn ideaal voor het roken van wit vlees, zoals kip of eend. Ze geven niet alleen diepte aan gerechten, maar ook een mooie, gouden kleur.

Kersen rookchips

Kersenrookchips onderscheiden zich door hun unieke, zoetzure aroma. Ze passen uitstekend bij varkensvlees en gevogelte, waardoor gerechten een buitengewone smaak en een smakelijke, goudbruine kleur krijgen.

Het geheim van de natuur in perfecte rookchips

Borniak rookchips, gecertificeerd door HACCP, garanderen de hoogste kwaliteit tijdens het aromatisch en smaakvol roken. Een doordacht productieproces zorgt ervoor dat onze chips gedroogd worden tot een vochtgehalte van maximaal 13%. Dankzij een nauwkeurig technologisch proces worden de spanen bovendien grondig ontstoft, waardoor tijdens het verbrandingsproces alleen die elementen vrijkomen die cruciaal zijn voor rokerijrook.

Wat zijn rookchips?

Het zelf bereiden van vlees en worst vereist het gebruik van het juiste brandstofmateriaal. Iedereen die ooit de kans heeft gehad om iets te roken, kan beamen hoe belangrijk deze keuze is. De rookchips die wij aanbieden zijn niets anders dan gemalen hout. Kleine stukjes, meestal variërend in grootte van 2 tot 4 millimeter, zijn perfect geschikt voor een thuisrokerij. Rookchips worden geproduceerd uit zorgvuldig geselecteerd hout. Elk type biedt iets andere effecten, waardoor het de moeite waard is om in onze beschrijvingen te duiken om het product op uw behoeften af ​​te stemmen.

Wat is het verbruik van chips in een rokerij?

Een rookgenerator met een capaciteit van 2 liter zorgt voor een continue rookproductie tot wel 8 uur, waardoor veelvuldig bijvullen niet meer nodig is. Dankzij het geautomatiseerde verbrandingsproces wint u kostbare tijd die u kunt besteden aan ontspanning en rust.

Pakketcapaciteit

Geschatte rooktijd

2 L

8 uur

10 L

40 uur

50 L

200 uur

Wat te kiezen? Een gids voor smaken:

KWALITEIT ROOKOVEN

De rookovens van Borniak zijn pure kwaliteitsovens dankzij een ruime capaciteit, RVS-binnenkant en het gemak om deze in te stellen.

MAAK UNIEKE RECEPTEN

Ga zelf aan de slag met onze recepten en rookmot! Je kunt borrelhapjes, sushi of gewoon een stuk vlees, vis of gevogelte roken.

ERVARING IS NIET NODIG

In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, is dat elke hobbykok én professionele chefkok aan de slag kan met onze rookovens!

Veel Gestelde Vragen

Wij hopen u zo goed mogelijk te informeren over de (on)mogelijkheden van onze rookovens. Heeft u prangende vragen die hier niet tussen staan? Contacteer ons alsjeblieft!

De meeste klassieke rokers werken nog steeds met houtskool en briskets om voor een minder constante rookontwikkeling te zorgen. Ook de binnenkant van de smokers is vaak van plastic. En dat maakt een groot verschil ten opzichte van de Borniak-rokers. De Borniak rokers zijn goed geïsoleerd, waardoor je ook bij -5 of -10 graden Celsius kunt roken. Daar staat tegenover dat de Borniak smoker meer en betere warmte vasthoudt door de RVS binnenkant. Laten we eerlijk zijn, door deze grote voordelen zijn wij wellicht duurder in aanschaf, maar u heeft wel een kwaliteitsoven in huis. De afgelopen 10 jaar heeft Borniak zich vooral gericht op de kwaliteit en doorontwikkeling van de oven en dit zetten wij graag voort!
Natuurlijk! Het mooie van een rookmachine is dat je geen sterrenchef hoeft te zijn om een ​​smoker te gebruiken. Iedere hobbykok kan de standaard smoker gebruiken, maar voor de professionele kok raden wij de grotere modellen aan!
Als je aan de slag wilt met je nieuwe roker, heb je rookmot nodig! Je kunt eigenlijk niet roken zonder een rookmot. De werking van de rookmot is dan ook groot. Hier kunt u uw gerecht een uniek of persoonlijk tintje geven met de verschillende smaken. Zo kun je zelf experimenteren met onze recepten en verschillende hout- of fruitchips.
We hebben vijf soorten fruitchips en vier soorten houtchips. Wist u dat u bij aankoop van een smoker een standaard rookmot van ons cadeau krijgt? Zo kun je meteen beginnen met roken! nieuws.

Nadat de smoker bij je thuis is afgeleverd, kun je hem op de gewenste plek plaatsen, bijvoorbeeld in de buitenkeuken. Om met je nieuwe aanwinst aan de slag te gaan, heb je minimaal één stopcontact nodig. Het netsnoer van de Borniak smoker is ongeveer 150 cm lang, het kan dus zijn dat je een verlengsnoer nodig hebt om de smoker op de juiste plek te krijgen. Zodra de oven klaar is, kun je beginnen met roken! Volg daarna de volgende stappen;

  • Wanneer je een lekker gerecht hebt uitgekozen, vul je de rookgenerator met de gewenste soort rookmot/smaak
  • Je plaatst het vlees, de vis, het gevogelte, de snack, de groente of het fruit in de smoker.
  • Vervolgens stel je de smoker via het digitale bedieningspaneel in op de gewenste temperatuur. Goed om te weten; Ook hebben wij rokers met een timer, waarbij je de tijd voor het roken, het opwarmen van je maaltijd(en) en zelfs de ventilatie van de roker kunt instellen.
  • Wanneer de tijd verstreken is, kunt u uw gerecht uit de smoker halen; eet smakelijk!